Verdwenen paradijs

PRIJS: GRATIS BOEK
DATUM juni 2019
SCHRIJVER Robert Speijer
ISBN 9789461852540
BESTANDSGROOTTE 5,21 MB
FORMAAT PDF EPUB MOBI IOS
TAAL NEDERLAND
novirus

BOEK BESCHRIJVING

Robert Speijer verhuisde op jonge leeftijd naar Singapore en groeide onbezorgd op tot de oorlog in Azië uitbrak. Door de dreiging van de naderende Japanners werd hij op de boot vooruit gestuurd naar vrienden in Batavia, Nederlands-Indië. Zijn ouders zouden zodra dat mogelijk was nakomen. Tijdens de bezetting van Nederlands-Indië werd hij geïnterneerd in diverse Jappenkampen. Wat volgt is een periode die zowel fysiek als mentaal steeds zwaarder wordt. Robert weet de kampen echter te overleven en is net als zijn lotgenoten verheugd als de Japanners de oorlog verliezen.Daarna volgt een onstuimige en gevaarlijke periode tijdens de Indische onafhankelijkheidsstrijd waarin de voormalige kampbewoners opnieuw hun leven niet zeker zijn. Samen met zijn zieke moeder wordt de jonge Robert uiteindelijk per schip gerepatrieërd naar Nederland.Over al deze aangrijpende gebeurtenissen die hij in zijn leven nooit heeft vergeten, vertelt Robert in dit boek.

BESTEK

U kunt boek Verdwenen paradijs in PDF, ePUB, MOBI formaat lezen of downloaden op deze site. Goed gratis boek Verdwenen paradijs.

...ber 2019 door Job ter Steege. Jeugd in Indi ... De Tweede Wereldoorlog begon voor hem op 7 december 1941 in Singapore en eindigde op 1 januari 1946 in IJmuiden. Alle tussenliggende jaren herinnert Rockanjenaar Robert Speijer (90) zich als in een film. Hij schreef zijn jeugdherinneringen op in het boek Verdwenen Paradijs, dat recent verscheen. Verdwenen paradijs. Robert Speijer verhuisde op jonge leeftijd naar Singapore en groeide onbezorgd op tot de oorlog in Azië uitbrak. Door de dreiging van de naderende Japanners werd hij op de boot vooruit gestuurd naar vrienden in Batavia, Nederlands-Indië. Zijn ouders zouden zodra dat mogelijk was nakomen. Hij is tot de conclusie gekomen dat geschiedenis niet zwart-wit is: "Jullie Nederlanders hoeven Indië niet te romantiseren maar jullie zouden je ook niet moeten schamen over de Nederlandse rol in de Oost. Het is niet alleen zwart-wit, goed versus slecht, maar een groot grijs gebied." Geen romantisch paradijs maar ook geen verachtelijk koloni...