De Korte 20E Eeuw

PRIJS: GRATIS BOEK
DATUM 2008-11-14
SCHRIJVER H. von der Dunk
ISBN 9789046804605
BESTANDSGROOTTE 4,40 MB
FORMAAT PDF EPUB MOBI IOS
TAAL NEDERLAND
novirus

BOEK BESCHRIJVING

'Prof. dr. M. van Rossem is geïnteresseerd in alle aspecten van de contemporaine geschiedenis,' vermeldde de Utrechtse studiegids geschiedenis jaar in jaar uit. Het was zijn eigen tekst. Maarten van Rossem lijkt inderdaad alles te weten, zeker van de twintigste eeuw; van de wederopbouw en de Nederlandse verzorgingsstaat, van de twee wereldoorlogen en de Koude Oorlog, van Hitler en het nationaal-socialisme, maar ook van het academisch onderwijs, de tank, 's lands ministers-presidenten en stripboeken. En zoals dat een goed historicus betaamt, wordt die kennis gemobiliseerd ter bestrijding van de waan van de dag; van complottheorie'n, van heils- en onheilsverwachtingen, en van onverstandige verlangens naar een groots en meeslepend leven.19 historici over de 20e eeuwDe thema's die Maarten van Rossem in al die jaren als historisch geschoold intellectueel vooral heeft bespeeld zijn de grote vraagstukken uit de geschiedenis van de 20e eeuw. Waar begint eigenlijk die eeuw? In 1890, in 1914, of zelfs pas in 1940-1945? Waar eindigt de 20e eeuw: in 1989, in 2001 of is het nog te vroeg om van een einde te spreken? Wat kenmerkt de 20e eeuw: groei van technologie, demografische explosies, economische ontwikkeling? Of ligt het bijzondere eerder in politieke systemen en ideologie'n? Gaat het vooral om totalitaire ellende of om de welwillende verzorgingsstaat? De korte 20e eeuw is een samenhangende, thematische bundeling van beschouwingen van negentien vooraanstaande Nederlandse historici, letterkundigen en journalisten. Dit boek verschijnt ter gelegenheid van het afscheid van Maarten van Rossem als hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit Utrecht.

BESTEK

U kunt boek De Korte 20E Eeuw in PDF, ePUB, MOBI formaat lezen of downloaden op deze site. Goed gratis boek De Korte 20E Eeuw.

... slaat op de periode 1914-1991. De term is gedefinieerd door Eric Hobsbawm, een Brits marxistisch historicus. Hobsbawm behandelde de "korte twintigste eeuw" in zijn werk The Age of Extremes: The Short Twentieth Century, 1914-1991, dat in 1994 gepubliceerd is. De korte 20e eeuw is een samenhangende, thematische bundeling van beschouwingen van negentien vooraanstaande Nederlandse historici, letterkundigen en journalisten. De Britse historicus Eric Hobsbawm omschreef dit gegeven ooit als De Korte Twintigste Eeuw. Een meesterwerk dat haarscherp de samenhang tussen deze conflicten blootlegt. De gemeente Heuvelland in West-Vlaanderen beschikt over drie authentieke sites uit deze respectievelijke conflicten . De korte 20e eeuw is dan ook geen boek óver de man die in 2008 afscheid nam als hoogleraar geschiedenis, maar een boek met inhoudelijke opstellen die ook Van Rossem moeten kunnen boeien. Van Rossem staat bekend om zijn brede kennis en interesse. De korte 20e eeuw | ISBN 9789046804605 di...